Денят на Светите братя Кирил и Методий, 11 май,  да

...
Денят на Светите братя Кирил и Методий, 11 май,  да
Коментари Харесай

Дядо Николай призова 11 май да стане национален празник

Денят на Светите братя Кирил и Методий, 11 май,  да стане народен празник на България изиска през днешния ден в словото си пловдивският митрополит Николай. Той съобщи това пред вярващите в храм „ Свети Свети Кирил и Методий “ – Пловдив, където бе маркиран храмовия празник.  

Митрополитът счита, че това е датата, която сплотява българите,  а не 3 март.  

Дядо Николай сподели:  Денят на Светите братя равноапостолните Кирил и Методий, е денят, който самичък Бог е отредил да е народен празник на България.  Тази истина е толкоз ярка, че е заслепяваща. Предполагам, че в този момент още веднъж ще стартират хулите и обидите против мен и знам от кое място ще дойдат. От хора, които ненавиждат Христовата черква, и от хора, които желаят България да е постоянно на колене. Аз съм българин, свещеник и митрополит на Светата Православна Църква, и като подобен изповядвам това, което мисля и в което абсолютно имам вяра ". 

Митрополит Николай напомни, че първото честване на празника на Светите братя е станало тук, в Пловдив, през 1851 година, в епархийското учебно заведение. " Само девет години по-късно отново тук стартира придвижването за самостойна българска черква, след още 10 години тя е реалност, а след още осем и българската страна. Поставете първоначално Бог, поставете  Св. Кирил и Методий и ще видите по какъв начин българската история потегля във възходяща линия.  Спомняте ли си, че преди два месеца, на 3-ти март, в словото си ви споделих, че ще поговорим отново на 11-ти май. Казах, че 3-ти март е ден, на който ние българите би трябвало смирено да мълчим, а 11-ти май е денят, на който имаме право да приказваме. Тогава мнозина не ме схванаха, както нормално се случва, по тази причина в този момент ще го кажа напълно ясно ". 

" Във всеки православен храм в България на всяка Света Литургия се поменава името на император Александър II, Царя Освободител и „ всех павших на поле брани. Така послужвам и аз ", уточни дядо Николай. Той добави, че Българската Православна Църква пази и тачи паметта на освободителите на нашето родно място. " С това моралният дълг на нашия народ към съветските освободители е заплатен и надплатен. Факт е, че всяка година на трети март избухват полемики и разногласия дали този ден заслужава или не заслужава да бъде народен празник, които тази година одобриха напълно трагичен темперамент. Факт е, че 3-ти март разделя обществото. Този празник не ни носи мир ".

Митрополит Николай акцентира, че в случай че е за удостояване на паметта на съветските освободители и за отдаване на самопризнание, православната черква прави това на всяка Литургия. " Всичко свръх това трансформира признателността в раболепство. Принуждаването към раболепство поражда яд. Затова на всеки 3-ти март част от обществото ни е гневна ", сподели в умозаключение пловдивският епископ. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР